De positieve impact van thuiswerken op arbeidseffectiviteit, verkeer en milieu

7 april, wereldgezondheidsdag. Hoe relevant wil je het hebben. We hebben dan ook maar één wens. Blijf gezond: lekker in je vel, fris in je hoofd, financieel gezond. Nog zeker tot eind april is Nederland en de rest van de wereld vertraagd. Vanuit IJmond Bereikbaar staan we met onze activiteiten betreft slim en duurzaam reizen aan de zijlijn. Dat is vreemd, maar ook logisch: nog meer dan anders staat bij bedrijven en organisaties de core business bovenaan.

 

Toch kijken we naar de dingen die we wèl kunnen doen. Het positieve effect van bijvoorbeeld thuiswerken op de verkeersdrukte, de CO2-uitstoot en efficiënt werken en overleggen valt niet te negeren. Hoe kunnen we helpen om deze onverwacht aangeleerde ervaringen om te buigen naar goede gewoontes die blijven bestaan. We weten nu dat het kan en hoe het werkt. 

 

Zo massaal als thuiswerken nu noodgedwongen gebeurt, is niet haalbaar, niet wenselijk en niet nodig. Zodra het mag, komen we zeker in eerste instantie weer net zo massaal naar onze kantoren en bedrijven. Want we houden van normaal en onze collega’s om ons heen en we doen de dingen graag zoals we dat gewend waren. Maar ook als we – wanneer de werkzame wereld weer normaal kan functioneren  – met z’n allen maar een béétje meer thuiswerken, zeg 20%,  en niet voor ieder overleg in de auto springen, maar meer gebruik maken van videobellen, blijft de positieve impact op het verkeer en het milieu nog steeds meer dan de moeite waard. Ook de investeringen die je als organisatie hebt gedaan om je medewerkers in deze periode te faciliteren behouden zo langer hun waarde. Stof tot nadenken én handelen dus.