Tips voor thuiswerken

Online vergaderen

Online vergaderen

Vanuit huis overleggen is best even wennen. Gelukkig zijn er verschillende goede apps en platforms. We noemen er drie.

Zoom

Zoom is een populaire digitale vergader-app. Je kunt met collega’s overleggen, bestanden delen en presenteren.

 

Kenmerken

  • Op alle platforms beschikbaar: Android, iOS, macOS en Windows .
  • De gratis variant heeft als beperking dat een groepsgesprek maximaal 40 minuten mag duren. Daarna moet je een nieuw gesprek opstarten.
  • Het goedkoopste betaalde pakket heet Zoom Pro en kost 13,99 per maand. Hiermee kun je terugkerende vergaderingen inplannen en de video van de vergadering achteraf opslaan.

Direct downloaden:

Na het downloaden maak je een account aan. Belangrijk om je naam goed in te vullen, want die is zichtbaar tijdens vergaderingen. Ook heeft het de voorkeur om je werk-e-mail te gebruiken, zodat collega’s  je gemakkelijk kunnen vinden en toevoegen. Je moet je Zoom-account eenmalig verifiëren door op de link in de bevestigingsmail te klikken

Microsoft Teams

Ook met Microsoft Teams kun je makkelijk chatten met collega’s en een chatgroep aanmaken. Zo kun je makkelijk online overleggen en videobellen met elkaar. Teams is geïntegreerd met Microsoft Office 365, wat betekent dat je alle Microsoft bestanden (word, excel, powerpoint etc.) kunt delen met anderen. Ieder bestand dat je deelt wordt opgeslagen in de Teams One Drive en een lokale SharePoint omgeving. Zo heeft iedereen toegang tot de laatste versie van elk bestand. Er is een gratis en een betaalde versie.

Direct downloaden:

Jitsi

Jitsi is een gratis videochatapp voor groepen tussen de twee en 200 personen. De app is open source en compatibel. Je kunt naast chatten ook je bureaublad en documenten delen. Je nodigt mensen uit door een link te sturen. Het is niet nodig om een account aan te maken.

En verder heb je natuurlijk nog…

Whatsapp

Whatsapp is iedereen bekend. Bijna iedereen heeft de app al op zijn of haar mobiel staan. Naast berichten schrijven en bestandjes delen kun je er ook prima mee videobellen. Wel is dat met maximaal vier personen tegelijk.

FaceTime

Met FaceTime van Apple kun je groepsgesprekken houden waar in totaal 32 mensen aan mee kunnen doen. Nadeel is dat de app alleen beschikbaar is op producten van Apple. Op iPhones, iPads, iPods en Macbooks dus. Een groepsgesprek start je op basis van je contactenlijst in je Apple-acount. FaceTime is gratis.

Skype

Misschien is Skype wel de bekendste videochatapp.

Kenmerken

  • Bruikbaar met Windows, MacOS en Android en iOS
  • Je kunt bestanden delen, chatten en als je wilt gesprekken opnemen
  • Tot 50 deelnemers tegelijkertijd in één meeting
  • Kan ook zonder account gebruikt worden
  • Gratis voor Skype-gebruikers onderling