Rapportcijfer 8,1 voor IJmond Bereikbaar

Jullie geven IJmond Bereikbaar een 8,1

(we worden er een beetje verlegen van…)

 

Eind december hebben we jullie gevraagd om voor de tweede keer een enquête in te vullen over IJmond Bereikbaar. We hebben ruim 750 ingevulde vragenlijsten ontvangen. Jullie antwoorden zijn voor ons van grote waarde. Ook was er de mogelijkheid om complimenten of verbeterpunten door te geven. Dank jullie wel voor alle bedankjes, positieve opmerkingen en tips. Fijn dat jullie IJmond Bereikbaar echt als aanjager hebben gebruikt om massaal vaker op de fiets naar het werk te gaan.
Onder de inzenders hebben we 10 kadobonnen van Bol.com verloot. Lees verderop wie de winnaars zijn.

 

Goed op weg, óók in 2017

Sinds de start van de campagne ‘Goed op weg’ hebben 170 bedrijven in de IJmond zich bij ons aangesloten. Vanuit deze bedrijven doen ruim 2600 werknemers actief mee aan het fietsstimuleringsprogramma. Deze resultaten geven voldoende aanknopingspunten om ook in 2017 – al is het in een andere vorm en zonder kilometervergoeding van IJmond Bereikbaar – door te gaan. We blijven jullie en jullie werkgevers ondersteunen, motiveren en informeren. Hoe dat precies in z’n werk gaat? Daar zullen we jullie binnenkort verder over informeren.

 

Enquêteresultaten

Graag delen we de opvallendste enquêteresultaten met jullie.

 

Hoe veel keer per week gaat u op de fiets naar het werk?

 

Vóór deelname aan 'Goed op weg'Tijdens deelname aan 'Goed op weg'
0-1x per week48%7%
2x per week17%15%
3x per week62%22%
4x per week12%68%
5x per week14%27%

 

Deze cijfers laten zien dat veel van jullie echt opvallend vaker de fiets hebben gebruikt voor het woon/werkverkeer sinds het fietsstimuleringsprogramma van IJmond Bereikbaar. Een veel terugkerende opmerking was bovendien: ‘Ik fietste helemaal niet naar mijn werk en doe dat nu wel en dat kon ik niet invullen. Dat vertekent de resultaten’. Hieruit concluderen we dat jullie zelf ook trots zijn dat jullie minder vaak of misschien zelfs helemaal niet meer  met de auto naar het werk gaan. Ook de werknemers die wel al vaak op de fiets kwamen, hebben er het afgelopen jaar nog een schepje bovenop gedaan.

 

Blijft u na 31 maart 2017 – als de kilometervergoeding stopt – nog fietsen?

Ja 🙂 96%
Nee...4%

 

Maar liefst 96% geeft aan te blijven fietsen. Gezondheid is de belangrijkste drijfveer. Jullie voelen je fit, vinden het prettig om met een fris hoofd op het werk aan te komen of juist een lange werkdag binnen, af te kunnen sluiten met een lekker stukje fietsen. De fietsrit naar het werk voelt al een makkelijke manier van sport. Het milieu is een goede tweede motivator. Daarnaast ervaren jullie de besparing en tijdswinst.

 

Van het kleine plukje deelnemers dat heeft ingevuld te stoppen met fietsen, geeft een aantal aan dat de kilometervergoeding de belangrijkste drijfveer was om op de fiets te gaan. Ook de heropening van de Velsertunnel wordt genoemd (dus minder noodzaak) en sommigen hebben het geprobeerd maar vinden de woon/werkafstand toch te ver, of fietsen in het algemeen niet fijn.

 

Vindt u de extra pont in de spits van toegevoegde waarde?

Nou en of jullie de tweede spitspont belangrijk vinden. Voor veel fietsers is het een heel belangrijke voorwaarde om naar het werk te blijven fietsen. 32% van de respondenten maakt (bijna) iedere keer dat ze op de fiets naar het werk gaan, gebruik van de pont. We vinden het dan ook bijzonder fijn dat het ons gelukt is om de extra pont in de spits nog heel 2017 in de vaart te houden. Na 2017 moeten we opnieuw hard aan werk om de financiering rond te krijgen. Wat daarbij helpt, is dat we kunnen aantonen dat de pont ook aankomend jaar veelvuldig wordt gebruikt. Doen dus!

 

Werkgevers kunnen ook fietsgedrag stimuleren bij hun medewerkers. Welke maatregelen hebben uw voorkeur zodat u naar uw werk blijft fietsen?

In het personeelsbeleid de fiets belangrijker maken dan de auto46%
Kilometervergoeding voor fietskilometers tot 10 km woon/werkafstand44%
Goede fietsenstalling (voldoende ruimte en aantrekkelijke plek)43%
(Meer) aandacht voor de mogelijkheden om een fiets/e-bike voordelig aan te schaffen43%
Kilometervergoeding voor fietskilometers verder dan 10 km woon/werkafstand39%
Reparatiespullen en fietspomp aanwezig op het bedrijf27%
(Mee)betalen aan pechhulpdienst voor de fiets of onderhoudsbeurt bij lokale fietsenmaker23%
(Meer) laadpalen voor e-bikes10%
Poolfietsen of poole-bikes beschikbaar stellen voor afspraken buiten de deur die op fietsafstand zijn3%

 

Zoals jullie weten stopt de kilometervergoeding die IJmond Bereikbaar betaalt per 1 april 2017. Daar hebben jullie begrip voor. Wel zouden jullie het enorm waarderen als jullie werkgevers laten zien dat zij de fiets voor het woon-werkverkeer een belangrijk en goed alternatief vinden voor de auto.

Ook de werkgevers hebben een enquête ingevuld. Lees hier hoe zij tegen mobiliteit en bereikbaarheid aankijken en welke thema’s zij belangrijk vinden.

 

Verbeterpunten en tips

 

De IJmond Bereikbaar fiets-app

Er zijn veel opmerkingen gemaakt over de IJmond Bereikbaar fiets-app: niet gebruikersvriendelijk genoeg, onnauwkeurige metingen, hoog batterijgebruik… We hebben inderdaad moeten constateren dat de huidige fiets-app niet aan de verwachtingen en door ons gestelde eisen voldoet. We onderzoeken of we de huidige app kunnen verbeteren of dat we jullie een alternatief kunnen aanbieden.

 

Compliment aan alle Ambassadeurs

Vanaf het allereerste begin hebben werknemers die ook al voor het bestaan van de campagne ‘Goed op weg’ op de fiets naar hun werk kwamen, enthousiast aan het fietsstimuleringsprogramma deelgenomen. Ambassadeurs noemen we hen. Jullie hebben de collega’s die in de auto stapten, laten zien hoe prettig, makkelijk en eigenlijk vanzelfsprekend het is om te fietsen. We willen jullie daar heel hartelijk voor bedanken. Na 1 april 2017 vervalt het onderscheid tussen ‘ambassadeurs’ en ‘nieuwe fietsers’. Er is dan één IJmond Bereikbaar fietscommunity.

 

Fietspaden en stoplichten

En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: dank jullie wel voor jullie tips en opmerkingen die betrekking hebben over fietspaden en verkeerslichten in de regio. Zo zien jullie graag dat de verkeerslichten gunstiger afgesteld worden voor fietsers.  IJmond Bereikbaar gaat op korte termijn onderzoeken wat de mogelijkheden zijn in de IJmond. In andere steden, zoals bijvoorbeeld in Rotterdam, zijn al positieve stappen gemaakt met drukte- en regensensoren. Ook zouden jullie graag zien dat bepaalde fietstrajecten beter onderhouden c.q. schoongehouden worden. We gaan hier zeker mee aan de slag.

 

Bol.com kadobonnen

Nogmaals dank dat jullie de tijd hebben genomen om de enquête in te vullen. Onder de inzenders hebben we 10 kadobonnen van Bol.com verloot.

Dit zijn de winnaars:

Klaas KorfTata Steel
Paul van DuinTata Steel
Michael KruizengaPré Wonen
Saskia DekkerVellesan College
Adrie van de SandeC+D Foods
Aswintha BlokPWN
Marieke MuijsGemeente Beverwijk
De heer G. KruisdijkHeliomare
Anne-Marie NelissenNova College Beverwijk
Gert-Jan BetjesENCI